Follow by Email

Sunday, 26 June 2011

Tuntutan IFC...... AMBIGA punya celaka......

Ini adah tuntutan dari IFC yang didalangi oleh Ambiga ... yang  menjadi     pengerusi kepada demostrasi bersih 9/7 nanti.....  Tuntutan ini sememangnya tidak dilayan..... Sebab itulah di perlu menjadikan negara kita huru hara , supaya  tuntutanya terlaksana .... Adakah tuntutanya bersih?.........
Adakah  mereka yang ingin berdemonstrasi  ini tahu  tujuan sebenar ambiga dalam demonstasi ini?
HANYA KITA ORANG   YANG BERAGAMA ISLAM SAHAJA YANG MEMAHAMI PERKARA INI AGAR TIDAK MELIBATKAN DIRI DENGAN DEMONSTRASI      GILA INI.          

Ancaman Daripada 14 Tuntutan IFC Terhadap Umat Islam

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.(kes siti hasnah vanggarama klik sini )

2. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka(murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.

3.Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam(murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami-isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya..

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

(Pada 9 Jun 2008, kerajaan campuran Pakatan Rakyat ( PR ) negeri Selangor yang terdiri daripada PKR,DAP dan Pas telah membuat pengumuman untuk menghapuskan peraturan menghadkan rumah ibadat bukan Islam boleh dibina dengan keluasan melebihi 10,000 kaki persegi di negeri itu.

Keputusan ini diumumkan oleh Dr. Xavier Jayakumar (Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Negeri, Naib Presiden PKR) bersama Ronnie Liu Pengerusi Tetap Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Pembangunan Negeri, Exco DAP Pusat.

9. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bible dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

 Ambiga ni jadi pengerusi bersih ......Tujuan nya supaya negara kacau bilau , haru biru ..... maka tuntutan yang dia  minta tu kerajaan kena laksanakan..... Bersih ker otak dia ni..... Jadi kalau anda sebenarnya seorang Islam jgn dok campor la org  gila ni..... nak bersih apa.... Dulu dia jadi pengerusi Bar Council.... dia sendiri tak tahu ahli dia pakai Dato palsu ...... Lepas bunuh orang melayu 4 orang baru ... tahu kata tipu.... Ini kah pemimpin bersih......Peeeeeerah...........................................................

1 comment:

  1. XPERLU NAK PAKAI SERBAN/KOPIAH KALAU X TAHU NAK PERJUANGKAN AGAMA SENDIRI......... SUME ADA OTAK PK LAH SENDIRI... WALLLA

    ReplyDelete

TAK KISAH KATA LAH APA PUN... JANGAN MENYALAHI UNDANG 2 DAH LER...